Kategoriat
jalkapallo kenttä laiska lippumäki vaara

Pahinta peläten

Joku voi korjata jos muistan väärin, mutta olisikohan ollut 2012 kun Lippumäen ”urheilupyhättöön” saatiin loistava tekonurmialue. Kenttä on jaettavissa kolmeen lohkoon, joihin kaikkiin mahtuu täysimittainen 7v7 -pelikenttä. Tila on siis täydellinen junnufutista ajatellen. Kun kenttä saatiin käyttöön, niin pienimpienkään pallokissojen ei ole enää tarvinnut harjoitella sorakentillä.

Iso KIITOS Kuopion kaupungille!

Mutta…?

… miksi?

Kaikkien huulilla on yleinen narina ja kysymys siitä, että miksi kenttäaluetta ei sitten tehty kunnolla loppuun asti? Alueelta puuttuu niin vesipisteet, huoltokopit kuin muutkin sosiaalitilat. Onnistuneen turnauksen järjestely Lippumäessä vaatii isoja ponnisteluja, mielikuvitusta ja loistavan sään. Kaikki näistä eivät ole talkooväen järjesteltävissä vaikka miten yrittäisi.

Mutta miksi?

Viimeisen vuoden aikana olen tullut siihen tulokseen, että kaupunki oli viisas ja säästi etukäteen asioissa joita olisi saanut korjata jatkuvasti. Touhu Lippumäen ulkoilualueella on villistä lännestä – en usko, että kyseiset asiat säilyisivät ehjinä kovinkaan pitkään.

Ulkoilualueella on useita eri ”toimintapisteitä”: skeittipuisto, lasten leikkipuisto, lähiliikuntakentät yms ja kaiken keskellä tuo loistava futiskenttä.

Itse en uskaltaisi laskea alle kymmenen vuotiasta lastani yksin tuonne leikkipuistoon iltaisin näiden mopopoikien sekaan.

Futiskentillä heiluu jos minkälaista voltin pyörijää ja auringonottajaa keskellä lasten harjoituksia – on kuulema yritetty pitää piknikkiäkin avotulen kanssa.

Skeittipuisto vaikuttaa pysyvän parhaiten ruodussa – siellä varmaan on omat säännöt ja toimintamallit joita kaikki noudattavat. Pinnat skeittareille.

Olihan tuolla baja-majoja ja parakkikopit – ainakin joskus. Eräänä kesäpäivänä olin 4v-tytön kanssa leikkipuistossa ja isohätä yllätti. Baja-maja oli yltäpäältä, sisä ja ulkopuolelta sotkettu sillä itsellään…

Viimeinen niitti tälle kirjoitukselle oli kuitenkin se, kun viime keskiviikkona harjoitusten jälkeen katselin yhden mopopojan räväkkää hanankääntölähtöä kentän päässä olevalta leikkipuiston parkkipaikalta. No niinhän siinä kävi, että oranssi kevari olisi vaatinut tätä isänmaantoivoa vahvempaa otetta ja kaatui ehkä parin-kolmenkympin vauhdissa kyljelleen. Jalat kyllä toimivat pojalla (tervetuloa futiskentälle) mutta kevari liukui vajaat kymmenen metriä kyljellään pitkin asvalttia. Meidän harjoitukset loppuivat pari minuuttia ennen tätä ja kyse oli pelkästä tuurista että kukaan ei ollut menossa autoille tuolloin. No poika sai naama kypärän sisällä punaisena hehkuen kevarinsa vielä käyntiin ja lähti rapa roiskuen pyöräilijöiden sekaan pitkin kevyenliikenteen väylää karkuun…

Järjetöntä, sanon minä ja mietin mistä malli on saatu. Jos meidän tenavalla olisi kevari tai mopo ja se tulisi kotiin oranssit katteet kasaan kaadettuna, niin huolestuisin jonkin verran tenavan elämän mallista. Toivottavasti myös keskiviikkoinen nassikka sai palautetta kotoaan. Mutta miksi ihmeessä pitää vaarantaa tieten tahtoen toisten henki!

Mallin antoa me muutkin voitaisiin miettiä. Itse ihmettelen meidän laiskuutta joten koitan selittää ensin Lippumäen ulkoilualuetta sitä tuntemattomille. Kentälle vie yksi tie jonka päässä on iso parkkialue. Sieltä ensimmäiselle kentälle on matkaa 20 metriä ja kentän toiseen päähän on noin 150 metriä. Tuon tien oikealla puolella on myös pysäköintilevennys ja itse kenttä jää tämän tien vasemmalle puolelle. Logistisesti tuo on hölmöä, sillä nyt kaikki tien viereen oikein pysäköivät joutuvat kulkemaan tien yli kentälle mennessä. Kulkijoita voi olla helposti viisikymmentä tenavaa vanhempineen kerralla. Tien viereen pysäköintilevikkeelle noin 130 metrin matkalle ei mahdu kaikkien autot, joten laiskimmat meistä jättävät auton sitten ihan kentän viereen eikä tien päässä olevalle parkkialueelle. Nyt meillä onkin pienten lasten korkuiset näköesteet tien molemmilla puolin – viisasta, eikös?

Yksi vastaus aiheeseen “Pahinta peläten”

Mopopojat on varmaan samanlainen ongelma joka kunnassa. Ylämyllylläkin kentän vierestä menee kevyenliikenteen väylä. Siihen on pari hidastetöyssyäkin tehty, mutta kyllä Mopopojat ehtii hyvin kiihdyttää niiden välissä. Onneksi noita on vähemmän kuin siellä suuressa kaupungissa.
Kaikkea pientä ilkivaltaa kentällä tapahtuu. Onneksi mitään isompaa ei ole rikottu. Alkuviikosta huomasin, että yhteen maaliin oli joku harjoitellut tarkkuusammuntaa Joillakin ilmakivääriä järeämmällä, sen verran iso kuoppa oli saatu aikaiseksi.
Ei meillä Ylämyllylläkään kentän laidalla suihkuja ole. Pukukopit ja kioskikoju sentään löytyvät. Kiitos seuran aktiivisen talkooväen.
Välillä joutuu ihmettelemään kunnan päätöksiä. Kentälle on hyvät valot. Syksyisin, kun niitä tarvii, niin ne syttyvät noin 5 minuuttia ennen ensimmäistä harkkavuoroa. Siellä oli "kiva" kännykän valossa yrittää laitteella tötsiä, jotta harkka-aika ei mene niiden virittelyyn. Talvella kentällä on jäädytettynä luistelukenttä. Silloin samat valot, kyllä palavat heti, kun tulee pimeää eli noin klo 16-21.30 välisen ajan. Oli kentällä luistelijoita tai ei.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.