Kategoriat
fortum jalkapallo kups pallokissat turnaus tutor

Turnaus!

Jalkapalloturnaus on juniorijalkapallon tärkein tapahtuma. Ja jos lapsilta kysytään, niin tietysti vierasturnaus, jonne lähdetään bussilla ja ollaan yötä. Meidän perheessä on nyt muutaman vuoden aikana nähty ja koettu kaikenlaisia turnauksia – ulkomaan reissu tosin vielä puuttuu. Suurimpaan osaan lastemme turnauksista olemme osallistuneet vanhempina, joko toimihenkilöinä, valmentajina, talkoolaisina tai joskus pelkästään ihan vain katsojina.

Vanhempien osallistuminen kotiturnauksiin on hieman kaksijakoista. Pelejä olisi helppo päästä katsomaan, mutta jonkunhan se turnaus täytyy myös järjestää. Kotiturnaukset menevät helposti talkootöissä eikä oman lapsen pelejä välttämättä näe. Hyvin hoidetut talkoojärjestelyt tosin ottavat huomioon sen, että jokainen pääsee ainakin joitain pelejä katsomaan – vaikka sitten makkarakojulta asti. Tuon edellytyksenä on tietysti se, että kaikki osallistuisivat mahdollisuuksiensa mukaan talkoisiin tasapuolisesti. Paras keino siihen on vanhempien hyvä yhteishenki ja luottamus joukkueen toimintaan.

Pelaajat nauttivat kotiturnauksesta. Katsomossa on useasti ukkeja ja mummeja sekä kavereita. Pelien väliajalla jotkut käyvät kotona, toiset jäävät hengailemaan turnauspaikalle. Ruokailut sujuvat sopimuksen mukaan joukkueen kanssa tai kotona. Jos kotiturnaus on jakaantunut usealle päivälle, niin yöt nukutaan luonnollisesti omassa sängyssä.

Vierasturnauksia on monenlaisia ja niiden ohjelma riippuu pitkälti järjestävästä seurasta ja turnauksen tyypistä. Suuret perinteikkäät turnaukset, kuten Aura Cup, Wasa Football Cup tai Jyväskylän Hippo, ovat helpoimpia osallistua. Niissä on selvät paketit majoituksineen ja ruokailuineen. Vaikka nämäkin turnaukset ovat järjestäjilleen oikeasti pääasiassa rahankeruutapahtumia, niin silti joukkueet ja varsinkin pelaajat on niissä otettu hyvin huomioon. Jos turnaukset eivät olisi hyviä, niin ei niissä riittäisi vuodesta toiseen osallistujia samoista seuroista.


Suuret turnaukset tarjoavat pelaajille vaihtelevan määrän pelejä turnauksesta riippuen. Leikkimaailman kaikki-pelaa -sarjoissa ei lasketa tuloksia eikä pelata finaaleja, vaan kaikille osallistuville joukkueille tulee yhtä monta peliä. Joissain turnauksissa toisen päivän vastustajat voivat riippua edellisen päivän peleistä, jotta pelit palvelevat joukkueen tasoa, mutta kaikki joukkueet ovat voittajia. Vanhemmissa kaverimaailman sarjoissa pelataankin jo sijoituksista. Sarjojakin saattaa olla useita, ns. edustus- ja haastesarja. Kaikki eivät enää voita.

Jotkut seurat tuntuvat karsastavan tällaisia turnauksia. Syyksi kerrotaan, että niiden pelit eivät vastaa joukkueelle asetettuja tavoitteita. Joukkueen tavoitteiden on oltava silloin kilpailulliset, sillä kaiken muun tuollainen turnaus tarjoaa. Jokainen peli on kuitenkin oma kilpailu – jokainen pelin tilanne on oma kilpailu ikäluokasta riippumatta. Kotimatka tosin on varmasti mukava kun lopputuloksissa ei ole voittajia eikä varsinkaan häviäjiä. Turnauksen tavoite ja anti pitääkin lapsilla olla jossain muualla kuin sarjataulukossa.

Suurturnaukset ovat hankalia turistivanhemmille. Koulumajoituksiin ei pääse kuin joukkueen pelaajat, valmentajat ja toimihenkilöt. Joukkueen bussikyyti taas ei ole tarkoitettu kuljettamaan turistivanhempia hotellille johon heidän tulee majoittua. Suurturnausten aikaan vapaiden hotellien löytäminen voi olla vaikeaa jos ei ole ajoissa varaamassa yötä tai ei ole valmis maksamaan paremmista huoneista.

Kilpahenkiset seurat järjestävät omia ”harjoitusturnauksiaan” joihin kutsutaan muita kilpahenkisiä seuroja. Näiden turnausten järjestelyt ovat paljon vaihtelevampia verrattuna suuriin ja perinteikkäisiin turnauksiin. Järjestelyihin vaikuttaa yleensä se, onko turnaukseen kutsuttu paikallisia seuroja vai pidemmän matkan takaa. Kuopio on sen verran syrjässä, että matkaa muiden mahdollisesti yhtä kilpahenkisten seurojen luokse tulee aina monta sataa kilometriä – olemme aina matkalaisia, ja monesti se ainoa. Järjestävän seuran näkökulmasta turnaus on silti paikallinen, eli mm. majoitus- ja ruokailujärjestelyt on tehty siitä näkökulmasta. Pitkämatkalaislle tarjotaan yöpaikaksi hotellia – turnausruokailuna saattaa toimia kahvila makkaroineen.

Pienten poikien ja tyttöjen vieminen hotelliin on aika hankala tapaus verrattuna koulumajoitukseen. Yhdessä huoneessa voi yöpyä vain kahdesta neljään henkeä, eli joukkueen ryhmähenkeä ei pääse muodostumaan samalla tavalla kuin koululuokassa. Hotellin henkilökunta ja muut maksavat vieraat taas eivät katso hyvällä jatkuvaa käytävillä juoksemista tai aulassa notkumista. Hankalimman tilanteen tuo vastuukysymys…

Kun laitamme oman nappulamme turnausmatkalle, niin hän on täysin joukkueen vastuulla – toimihenkilöiden taakka on valtava. Hotellissa jokaisessa huoneessa on oltava joku aikuinen, jolla on vastuu yöpyjistä ainakin vielä 10-vuotiailla. 25 pelaajan lisäksi matkaan on siis lähdettävä kymmenen aikuista ihan vain sen vuoksi, että lapsemme voi nukkua turnauksessa turvallisesti. Missä joukkueessa on kymmenen toimihenkilöä? Ei missään, eli mukaan otetaan vanhempia jotka ovat sitten huoltajia omille ja toisten lapsille. Joskus tuntuukin, että hotellimajoitus valitaan turistivanhempien vuoksi, mutta voiko vanhempi jolla on huoneessaan pelaajia olla turistimatkalla?

Vanhemman näkökulmasta huoltaja-vastuu -kysymys on tärkeä. Asian pitäisi olla yksinkertainen ja helposti sovittavissa. Turnausmatkalla asia muuttuu heti hankalaksi, kun bussissa onkin lapsen vanhemmat turistimatkalla tai lapsi nukkuu hotellissa vanhempien kanssa samassa huoneessa. Kotiturnauksen väliajat on sovittava myös etukäteen. Voiko lapsen jättää turnauspaikalle koko päiväksi joukkueen vastuulle? Mitä enemmän turnauksen aikana on näitä vastuunvaihtoja, sitä enemmän on mahdollisuuksia epäselviin tilanteisiin. Ennen kaikkea lapsen on hankala hahmottaa kenen puoleen hänen tulisi ensisijaisesti kääntyä kun tulee jotain kysyttävää tai ongelmia. Jos pelaaja alkaa epäröimään turnaukseen lähtemistä, syy voi olla joskus aika yllättävässä suunnassa. Katsotaan me vanhemmat ensin peiliin ja kysytään itseltämme, onko turnaus oikeasti suunniteltu lapsemme tarpeisiin?


Kategoriat
fortum jalkapallo kups pallokissat tutor

Liikuntaa 20h viikossa

Tutkimukset sanovat, että kouluikäisten lasten tulisi liikkua noin kaksikymmentä tuntia viikossa. Määrä kuulostaa äkkiä ajateltuna aika pieneltä, mutta sehän tarkoittaa tasaisesti jaettuna kolmea tuntia viikon jokaiselle päivälle. Mistä tämä tuntimäärä saadaan tänä päivänä täyttymään teeveen, pleikan ja feispuukin seasta?

Jenny 8v
 • koululiikuntaa 2h
 • koulumatkat 5h
 • jalkapalloharkat 2,5h
 • YHT 9,5h

Nuutti 10v
 • koululiikuntaa 3h
 • koulumatkat 5h
 • jalkapalloharkat 4,5h
 • YHT 12,5h

Iina 13v
 • koululiikuntaa 3h
 • koulumatkat 5h
 • jalkapalloharkat 6h
 • YHT 14h

Viikon vakio-ohjelma täyttää puolet Jennyn liikuntasuosituksesta, Iinalle kirittävää jää tunti päivässä, Nuutti näiden kahden välissä. Suosituksen loppukiri ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista kenellekkään. Iinalla vapaa-aikaa ei hänen omasta mielestään enää ole kun Jennyllä taas on lyhemmät koulupäivät ja vähemmän harjoituksia – eli enemmän aikaa käytettävissään?

Pakottamalla lapset saa kyllä ulos, mutta ei liikkumaan. Kiristäminen, eli pleikkaa-saa-pelata-yhtä-paljon-kuin-olet-ulkona, on ehkä vähän parempi vaihtoehto ja toimii joskus. Lahjonta tarkoittaa minun mielestäni tässä tapauksessa samaa, sillä pleikan peluu tai feispuuk on meidän perheessä ihan käypää valuuttaa…

Ainoa toimiva keino on oma motivaatio, eli lapsen oma luontainen halu liikkua ja olla ulkona. Vanhempi voi yrittää tuota motivaatiota jollain tapaa houkutella esiin, esimerkiksi tekemällä kotiolot niin ankeiksi, että ulkona on parempi olla. Tai se olikin juuri tuota kiristämistä.

Nyky-yhteiskunnassa ollaan totuttu helppoon ja hyvään. En ikinä halua sanoa lapsilleni, ”että minun nuoruudessani”. Ei siksi, että koen olevani vieläkin nuori, vaan siksi että lasten nuoruuden ei tarvitse olla omaani. Lapset elävät omaa nuoruuttaan jossa toki haluan olla mukana. Kuitenkin lapset ja heidän vanhempansa valittavat, kun täällä Kuopiossa ei ole tarpeeksi tekonurmikenttiä tai jalkapallohalleja – ei voi harrastaa kun olosuhteet ovat surkeat. He ovat oikeassa siinä, että näitä ei ole. Se ei kuitenkaan estä harrastamista eikä varsinkaan liikkumista.

No onneksi on poikkeuksiakin. Meidän takapihalla on kohtalaisen jyrkkä kymmenen metrin mäki, jossa yläkerran pojat olivat kolien kanssa tekemässä hyppyrimäkeä heti ensilumien aikaan. Hyppyri oli metrin korkea, sitä oli tuettu vanerilevyillä ja keula osoitti rohkeasti yläviistoon. Alastulon kohdalle oli myös kolattu iso kasa lunta, sen nimi oli kai ”landi”. Vaikka vanerilevy olikin viereisen parkkipaikan hiekoitusastian kansi, niin nyt sillä oli huomattavasti parempaa käyttöä. Hyppyri on vieläkin paikoillaan ja kovassa käytössä.

Miksi tänäkään talvena ei ole enää näkynyt kenenkään pelaavan hankifutista? Jalkapalloa ei voi pelata parinkymmenen sentin lumihangessa, mutta hankifutista voi! Lapset ovat mestareita keksimään uusia pelejä ja leikkejä kunhan heille vaan annetaan siihen mahdollisuus. Vanhempien tehtävä on antaa tämä mahdollisuus heille ja joskus siihen riittää kun annamme heille pienen siivun omaa aikaamme – ties vaikka omakin ”kakskyttuntinen” olisi sen myötä vähän lähempänä?