Kategoriat
fortum jalkapallo kups pallokissat tutor valmentaja

Valmentaja on aina oikeassa

Yksi vanhempien tehtävä joukkueessa on antaa valmentajille työrauha. Käytännössä kaikkien seurojen ja joukkueiden vanhempien säännöissä sanotaan, että valmentajat valmentavat ja vanhemmat kannustavat. Ilman tällaista työnjakoa valmentamisesta tai joukkuepelistä ei tule mitään.


Vanhemmilla on oikeus antaa palautetta joukkueen ja toimihenkilöiden toiminnasta joukkueen johdolle ja muille toimihenkilöille. Parhaiten vanhemmat voivat antaa palautetta osallistumalla itse joukkueen toimintaan talkoissa tai ottamalla jopa vastuuta joukkueen asioista toimihenkilönä. Joukkueen asioihin pääsee meistä jokainen helposti osallistumaan. Isompi kysymys onkin, onko vanhemmilla oikeus osallistua valmentamiseen ja antaa palautetta valmentamisesta?


Valmentaminen on vaikea asia, vaikka sivusta seuraavan sitä ehkä onkin hankala heti ymmärtää. Mitä isommaksi joukkueen koko kasvaa ja mitä vanhemmaksi joukkueen pelaajat tulevat, sitä vaikeammaksi valmentaminen muuttuu. Leikkimaailma-ikäisten eka-toka-luokkalaisten tyttöjen ja poikien kanssa pärjää helposti jokainen, mutta murrosikää kolkutteleva tyttölauma on jo ajatuksenakin pelottava. Ja nyt en tarkoita sitä, että pienille olisi helpompaa keksiä hyviä harjoitteita kuin vanhoille (päinvastoin?), vaan sitä miten pelaajien kanssa tullaan toimeen.


Juniorijalkapallossa valmentajat usein kasvavat joukkueen mukana. Isät ja äidit lähtevät toimihenkilöiksi ja valmentajiksi samalla kun oma lapsi viedään harrastuksen pariin. Jonkun on aina aloitettava pienimmästä ikäluokasta ja lähes aina tämän pelaajan isä, äiti tai molemmat lähtevät valmentamaan ja huoltamaan joukkuetta. Jos innostusta ja aikaa riittää sekä lapsella että vanhemmilla, niin silloin alusta aloittaneet valmentajat ja toimihenkilöt ovat mukana ”loppuun asti”. Mikä sen mukavampaa kuin lasten ja vanhempien yhteinen harrastus?


Alkuvuodet ovat yleensä jalka- ja potkupalloilun sekä päivähoidon sekoitusta. Ryhmässä on mukana enemmän ja vähemmän liikunnallisia junioreita. Suuri osa vanhemmista on kentän reunalla katsomassa miten harjoitukset ja pelit sujuvat. Mukaan tietysti mahtuu niitäkin, jotka käytännössä tuovat lapsensa ns. päivähoitoon, jotta voivat käydä kerrankin rauhassa kaupassa täyttämässä jääkaapin. Nämä alkuvuodet sujuvat mukavasti silloin, kun kenelläkään ei ole mitään kilpailullisia tavoitteita ja joukkueessa noudatetaan Kaikki Pelaa -sääntöjä. 5v5-peleissä jokainen pääsee väkisin mukaan peliin, kukaan ei jää ulkopuolelle.


Pelaajien kasvamista ja kehittymistä on mukava seurata. Toivottavasti sitä tapahtuu myös jalkapallo-otteissa eikä pelkästään lähestyvään murrosikään liittyvissä asioissa. Joukkueessa jatkaa moni alusta asti ollut pelaaja ja mukaan tulee vuosien varrella aina muutamia uusia perheitä mukavan harrastuksen pariin. Jotkut tietysti huomaavat, että jalkapallo ei ollutkaan heidän juttunsa ja etsivät jotain muuta tekemistä – vaikka minun on vaikea uskoa että mitään lähellekään yhtä mukavaa ja antoisaa löytyy…


Valmentajilla on täysi työ pysyä mukana kasvamisessa ja vaihtuvuudessa. Harjoitukset pitäisi saada suunniteltua ja vedettyä kaikille mielekkäällä tavalla niin, että pelaajissa tapahtuisi positiivista kehitystä. Joukkueessa voi olla mukana viisi vuotta harjoitelleita lapsia sekä juuri aloittaneita. Sama harjoitus harvoin käy näille ääripäille, mutta kyllä sekin on mahdollista. Vaikeampaa onkin se, että alusta asti mukana olleet ekaluokkalaiset ovat kasvaneet yläasteikäiseksi. Muutos on suuri myös pojissa, mutta tytöissä kasvu näkyy ehkä vieläkin selvemmin. Ryhmädynamiikan hallitseminen muuttuu hankalaksi kun mukavan nappulavalmentajan roolilla ei välttämättä enää pidetä koko joukkuetta ”kurissa”. Valmentajan on pakko olla tarpeeksi tiukka oikeissa kohdissa ja myös jalkapalloasioissa on vaadittava entistä enemmän niiltä jotka haluavat kehittyä.


Vanhemmat ovat yleensä omien lastensa parhaita asiantuntijoita. He näkevät heti kun lapsella on mukavaa tai jos vastaavasti jokin asia painaa lapsen mieltä. Jos lapsi on innostunut jalkapallosta ja itse halunnut olla mukana alusta alkaen, niin harvoin harjoituksissa on ollut ikävää. Usein mieltä alkaakin painaa jokin jalkapallon ulkopuolinen asia ja se heijastuu harrastukseen. Mieltä painavista asioista ei yleensä kerrota valmentajalle tai toimihenkilöille, vaikka se ehkä selittäisi miksi pelaajaa ei jalkapallo juuri sillä hetkellä kiinnostakaan.


Joskus taas vanhemmat huomaavat, että ennen niin innostunut lapsi ei jostain syystä olekaan lähdössä harjoituksiin samalla innolla kuin aiemmin. Ensimmäisenä tietysti tulee mieleen, että koulussa tai jossain muualla on sattunut jotain. Jalkapalloa ei osata epäillä möksötyksen syyksi, koska se on ollut aina lapsen suosikkiharrastus. Murrosikäisillä lapsilla on vahvoja kuvitelmia siitä mitä he ovat isona. He tietävät omasta mielestään tarkasti mitä heidän tulee tehdä, jotta saavuttavat unelmansa, tulevat samanlaiseksi kuin idolinsa. Vanhemmat voivat tukea lapsensa unelmia niin kuin järkeväksi näkevät.


Jalkapallo on joukkuepeliä. Jos kaikki pelaajat haluavat uudeksi Messiksi tai Lauraksi, niin yhdessä turnauksessa saatika ottelussa kaikkien toiveita ei voi paraskaan valmentaja täyttää. Jos joukkueessa ei ole yhtään, joka haluaa uudeksi lempinimekseen Iker tai Jässi, niin maalivahti joudutaan varmaankin arpomaan jokaiseen otteluun erikseen. Pelipaikat ottelussa määrää valmentaja oman harkintansa mukaan. Hyvä valmentaja ottaa varmasti huomioon pelaajiensa toiveet. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jos joku haluaa olla aina puolustaja, niin kyseistä pelaajaa ei joskus laitettaisi ”puoliväkisin” hyökkäykseen. Eri pelipaikat avartavat näkemystä jalkapallosta ja muutama peli hyökkääjänä voi tehdä ihmeitä puolustajan sijoittumiselle jatkossa.


Sooloilu ei vie joukkuepeliä eteenpäin ja valmentaja on osa joukkuetta. Jos valmentaja ei ota riittävästi huomioon pelaajiensa toiveita se alkaa näkymään suorituksissa kentällä – ja varsinkin kentän ulkopuolella harjoitusten ja pelien jälkeen. Kun joukkueessa on pelaajia pari-kolmekymmentä, niin on varmasti vaikeaa tasapainolla kaikkien kanssa niin, että kukaan ei tunne omia toiveitaan lytätyiksi, mutta myöskin niin ettei muut katso, että jotain pelaajaa suositaan. Pahinta mitä valmentaja voisikin tehdä, olisi suosia omaa lastaan – sen huomaisivat muut pelaajat sekä vanhemmat. Jokainen meistä, valmentajat mukaan luettuna, kuitenkin toivoo omalle lapselleen vain parasta – koska olemme oman lapsemme parhaita asiantuntijoita.


Joukkueen hallitseminen nappuloista semi-aikuisiksi on varmasti haasteellinen mutta antoisa tehtävä joukkueen valmentajille ja toimihenkilöille. Monen vuoden prosessi ei onnistu ilman valmentajien, toimihenkilöiden ja vanhempien yhteistyötä. Valmentajien ja toimihenkilöiden velvollisuus on kuunnella vanhempia heidän lastensa asioissa. Vanhemmilla on oikeus esittää toiveita ja mielipiteitä heidän lastensa pelaamisesta ja ylipäätänsä harrastamisesta. Suurin oikeus kaikista on kuitenkin lapsilla itsellään – ja häntä tulee kuunnella yksilönä sekä meidän vanhempien että toimihenkilöiden ja valmentajien. Juniorijalkapallo on lasten laji, ei vanhempien tai toimihenkilöiden ja valmentajien. Kuitenkin se miten hyvin ja oikeudenmukaisesti me lapsiamme ja toisiamme kohtelemme, määrittelee sen mitä me olemme vanhempina.