Kategoriat
jalkapallo kups pallokissat turnaus

Linja-autossa on myös tunnelmaa…

Nuutin joukkue olisi lähdössä tulevana viikonloppuna taas turnaukseen – tällä kertaa Helsinkiin. Mietimme lähdetäänkö ajamaan bussin perässä pelejä katsomaan, kun ei niitä ole kovin paljoa tänä vuonna nähty. Viimeeksi Turussa…

Aloin miettimään miksi Nuutin pelejä ei ole nähty ja syy oli oikeastaan aika kaamea. Kauden aikana on pelattu kaksi omaa turnausta, ensimmäinen talvella Kuopio-hallissa ja toinen keväällä Lippumäen tekonurmella. Muutamaa harjoituspeliä lukuun ottamatta sitten onkin lähdetty vieraspeleihin joista lähin on ollut harjoituspelit Iisalmessa.

Tätä hetken ihmettelin ja aloin tekemään blogihistoriani suurinta taustatyötä ja keräilin Jennyn, Nuutin ja Iinan tämän kauden menneet ja tulevat pelireissut kilometreineen. Ensimmäistä kertaa blogini yrittää pohjautua faktoihin, eli korjatkaa ihmeessä jos väitän olemattomia.

Jennyn kausi alkoi omalla TalviRonaltiina -turnauksella 4. tammikuuta 2014 ja päättyy näillä näkymin 7. lokakuuta Kuopion Tenavaliigaan. Kausi sisältää laskutavasta riippuen noin 23 pelitapahtumaa. Kauimpana kotoa olimme helmikuun puolessa välin Pajulahden urheiluopistolla (287 km) ja muuten Jyväskylän Hippo-turnausta lukuun ottamatta pysyimme oman piirin sisällä. Toki Itä-Suomen piiri on laaja sisältäen Joensuun ja Iisalmen kaltaiset periferiat, mutta kuitenkin.

Nuutin kausi alkoi (mielestäni jo) KuPS:n järjestämästä JunnuPelemuista 15. marraskuuta 2013 ja päättynee 5. syyskuuta HJK Cupiin Helsingissä. Turnauksia ja pelitapahtumia tähän kauteen mahtuu yhteensä 13 kappaletta. Lähin vieraspeli (harjoituspeli) pelattiin Iisalmessa ja Turku (453 km) puolestaan oli kauimpana. Kotiturnauksia ja tuota Iisalmen harjoituspeliä lukuunottamatta vierailimmekin sitten ihan muissa piireissä.

Jos Nuutti keskittyi kauden aikana matkustamaan etelä-kaakko -suuntaan, niin Iinan matkat suuntautuivat pääasiassa länteen ja pohjoiseen. Iinan kautta on hieman vaikea verrata Jennyn ja Nuutin kausiin sillä Iina osallistui B-tyttöjen 1-divisioonaan ja ottelut määräytyivät sarjan mukaan. Toisillahan jokainen turnaus on valmentajien ja joukkueen johdon valitsema. Toki Iinallakin mahtuu kauteen muutama turnaus ja kausi alkoikin Pallokissojen järjestämällä kotiturnauksella TalviRonaltiinalla 3. tammikuuta 2014. Kauden päättänee B1-divisioonan peli Pietarsaaressa 27. syyskuuta. Pisin matka vieraspeliin joukkueelle tuli 18. huhtikuuta kun käytiin Rovaniemellä asti (507 km). B1-divarin lisäksi joukkue osallistui Laura Kalmari -turnaukseen, ja myös sen ansiosta tuli nähtyä kotimaata.


Iina ei ole käynyt eikä käy jokaisessa joukkueen pelitapahtumassa sillä pelaajia ja maalivahtia riittää muutenkin. Jenny on myös jäänyt ja jää joistain pelitapahtumista pois sillä kaikkia ei kannata ottaa mukaan joka tapahtumaan. Nuutti sen sijaan kävi tai tulee käymään jokaisessa KuPS 02-joukkueen pelitapahtumassa.

Nyt kun esittelyt on tehty, onkin aika siirtyä varsinaiseen asiaan. Jenny 23 tapahtumaa ja yhteensä 2232 km. Nuutti 13 tapahtumaa ja 7672 km. Iina 29 tapahtumaa ja 7400 km. Muutetaan kilometrit tunneiksi bussin 85 km/h keskinopeudella; Jenny 26 h, Nuutti 90 h ja Iina 87 h. Lasketaan lisäksi kilometrikeskiarvot per pelitapahtuma: Jenny 97 km (149 km jos Tenavaliigoja ei lasketa pelitapahtumaksi), Nuutti 590 km ja Iina 255 km.

Pistääkö miettimään? 90 tuntia bussissa on 45 kappaletta kahden tunnin harjoituskertaa. 590 km on kilometrikorvaukseksi laskettuna 253 €.

Valhe, emävalhe ja tilasto. Näitä tilastoja kaunistelee huomattavasti tyttöjen suuntaan se, että tytöillä on paljon myön ns. omia pelitapahtumia. Tämä johtuu luonnollisesti siitä, että pienemmät tytöt pelaavat piirisarjaa jossa järjestetään omia pelitapahtumia ja isommilla tytöillä jokaista B1-divarin vierasmatkaa kohden on aina myös kotipeli. Piirisarjan vieraspelit ovat luonnollisesti aina oman piirin alueella. Yhdessä Nuutin turnauksessa on 2-8 peliä ja vastaavasti turnauspelit kestää kääntäen 40-60 min per peli. B1-pelit ovat aina 2x40minuuttia ja pienten tyttöjen piirisarjaturnauksessakin on kaksi peliä, 60 minuuttia per peli.

Pelitapahtumia ja -aikaa löytyy käsittääkseni myös poikapuolella piirin alueelta – jos ei omasta ikäluokasta löydy sopivaa niin sitten vaikka vuotta-paria vanhemmasta. Miksi nämä ei sovi kalenteriin?

Vanhempien näkökulmasta on aika raskas ajatus lähteä tekemään keskimäärin noin 600 kilometrin reissua jotta näkisi poikansa pelaavan. Toivottavasti pojista ei tunnu yhtä raskaalta lähteä pelaamaan, vaan linja-auton tunnelma auttaa jaksamaan!

Yksi vastaus aiheeseen “Linja-autossa on myös tunnelmaa…”

Täältä "periferiasta" tarkasteltuna noita kilometrejä tulee pelkkien piirisarjapelien muodossa ihan riittävästi. Muutaman vuoden ajan olen miettinyt onko piirillä jonkinlaista ajatusta "hiilijalanjäljen" pienentämiseen liittyvää ajattelua ja usko on sen suhteen loppunut jo pari vuotta sitten, kun muutaman viikon aikana ajettiin ensin Liperistä Kiuruvedelle pelaamaan fc Herttaa vastaan ja sitten Varkauteen pelaamaan kaksi peli Jipon eri joukkueiden kanssa. Kun molemmissa tapauksissa pelaajat olivat 10-vuotiaita, niin aika kateellisena katselee Etelä-Suomen joukkueiden matkoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.