Kategoriat
Uncategorized

Money talks

Kiitokset Arille kommenteista. Mielummin olisin kyllä ottanut joltakin sen dollaripinon näiden juttujen palkaksi. Sehän nykyään onkin muotia – kaikesta pitää saada vähintään rahaa ja mielellään vielä jotain palkan lisäksi.

Lehdissä on vertailtu useaan otteeseen eri harrastusten hintoja ja samalla päivitellään sitä, että miten kaikilla ei ole enää varaa harrastaa. Syöksykierre on jo alkanut eikä loppua ole näkyvissä – hinnat nousevat varmasti joka vuosi. Joskus hinnan nousu on maltillinen inflaatiokorotus ja joskus hinnat hyppäävät kuin kansanedustajien palkat verrattuna duunareihin. Varmaa on ainoastaan se, että hinnat eivät enää laske.

Seuralla on tänä päivänä melkein pakko olla joku palkattu työntekijä. Isommissa kokoaikainen ja pienemmissä sitten osa-aikainen. No ehkä on jotain pieniä seuroja joissa ei ole jäseniä tai joukkueita kuin pari-kolme – ja näiden seurojen hommat pyörivät omien töiden ohessa. Seuran palkatut työntekijät syövät vuosibudjetista ison siivun mutta onneksi tänä päivänä on erilaisia seuratuki-järjestelmiä, joista saa palkka-apua ensimmäisiksi vuosiksi.

Kun seura palkkaa jonkun ”tekemään työtä” niin seuran toimintatapohin tulee iso muutos. Aiemmin kaikki työt on pitänyt tehdä talkoilla käytännössä ilman henkilökohtaista korvausta. Talkoot ovat seuran juttu ja siinä on suurin osa mukana. Palkattu työntekijä saakin äkkiä itselleen kasan töitä ja muut pääsee vähemmällä. Ihan reilua kun sille jollekin siitä kerran ihan oikeasti maksetaankin…?

Pitäisikö minun sitten lähteä tekemään jokin pikku homma ilman korvausta – no ei tietenkään. Ja miksi minun pitäisi jakaa kolmen tunnin talkootyöstä ansaitsemani kolme kymppiä niiden kanssa jotka eivät tehneet mitään? Eihän siinä ole mitään järkeä. No ei ole. Nykyinen verotusmalli, mikä kieltää talkootyöllä ansaitun rahan jyvittämisen tekijöiden mukaan, syö lopunkin hyödyn talkoista.

Olen saanut liian läheltä seurata miten yhden joukkueen pelaajia koitettiin saada tekemään heille täydellistä talkoohommaa ja siitä saadut rahat olisi siirretty suoraan joukkueen matkakassaan seuraavaa bussilaskua pienentämään. Kahdestakymmenestä pelaajasta pari olisi (puolipakolla) lähtenyt. Lopulta kasaan saatiin tarvittava määrä, eli vajaat kymmenen pelaajaa, kun talkoorahasta luovuttiin ja vaihdettiin yhteinen talkookorvaus oikeaksi palkaksi.

Olisiko tilanne ollut toinen, jos talkoisiin osallistuneet pelaajat olisivat maksaneet bussilaskusta kympin vähemmän kuin muut? Olisiko tilanne ollut väärin niitä kohtaan jotka olisivat kuitenkin säästäneet viitosen tekemättä mitään?

Ei olisi varmasti ollut väärin (paitsi verottajan mielestä), mutta jostain syystä en silti enää oikein usko, että pelaajia olisi kuitenkaan tullut enemmän talkoisiin. Valitettavasti talkoiden tekeminen taitaa olla so last season – vapaaehtoistyöstä puhumattakaan.

Ei harrastaminen ole oikeasti kallista. Paljon kalliimpaa on se, että olemme luoneet tällaisen itsekkään ilmapiirin, missä kaikki mitataan henkilökohtaisella ansiolla ja sitä kautta maksut siirtyvät puhtaasti kukkarosta maksettavaksi. Puhumattakaan siitä menetyksestä, että lapsemme eivät enää tule tietämään miksi talkoita tehdään ja mitä talkootyö parhaimmillaan on.

4 vastausta aiheeseen “Money talks”

Loistava teksti, varsinkin se että pikkuhommia tekemällä nuoret oppisivat ottamaan vastuuta omista asioistaan, kantaisi varmasti hedelmää myös myöhemmässä elämässä!
t:Sas

Vanhempana tykkään tehdä talkoita. Samalla tutustun joukkueen muiden lasten vanhempiin sekä tietysti toimihenkilöihin ja itse lapsiin. Lapsen harratus tulee tutummaksi ja samoin lapsen ystävät.Toivon voivani siirää lapselle yhdessätekemisen mallin.

Itsekin näen talkootyön äärimmäisen tärkeänä. Nykyään tahtoo olla, että lapsille ostetaan kaikki valmiina, kun se on vaan helpompi maksaa rahalla kuin omalla työllä ja vapaa-ajan menetyksellä. Lapset eivät opi rahan arvoa, työn ja palkkion välistä suhdetta eikä yhdessä tekemistä, kun kaikki tulee valmiina. Vanhemmankin näkökulmasta talkoot ovat mahtava tapa tutustua toisiin vanhempiin ja pelaajiin… niin, ja säästäähän siinä samalla rahaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.