Kategoriat
Harjamäen Teräs HarTe jalkapallo pallokissat sips

Pitkä kausi paketissa – osa 4

Niin, Tapsa päätti pitää välivuoden Barcasta kauden 2003 jälkeen ja koko joukkueen taru tuntui olevan lopussa. Missä pelata seuraavalla kaudella?

Jossain vaiheessa sain soiton Niskasen Pekalta – hän oli pistänyt pystyyn uuden seuran ja joukkueen ja Tapsa oli kai käskenyt ottaa sinne parhaat pelaajat mukaan. Jostain syystä sitten minullekin soitettiin ja toki olin siitä tietysti tosi otettu. Barcasta tuli sitten ainakin Korde ja Erkka – parhaimmisto olikin aika huippua! Uusi seura piti kotipaikkanaan Siilinjärveä ja oli nimeltään Harjamäen Teräs, HarTe. No ei nimi seuraa pahentanut.

Ennen HarTea vielä yksi juttu joka ehkä jäi viime osasta uupumaan. Tämän jutun ajoittaminen on kuitenkin äärettömän hankalaa, mutta luultavasti vuosi oli joko 2003 tai 2004. Hankalaksi sen tekee myös se, että muistikuvissani pelasin tällöin SiPSin kakkosjoukkueessa ”höntsävitosta”. Nyt kun tätä historiikkia on kirjoittanut, niin olen vain entistä epävarmempi siitä milloin tämä oli ja mikä paita minulla oli päälläni… Mutta se juttu on tärkein – ja jos joku muistaa nuo yllä olevat detailjit kuntoon, niin korjatkaa!

Niin, kerran vastassa oli Litmasen soralla jopa tulevia Veikkausliigatähtiä ottelussa SC KuFu:n B-junnuja vastaan (Wikipedian mukaan Atik valmensi sitä kauden 2002 jälkeen). Ottelu oli kaikin puolin ”äänekäs” ja ehkä ei muutenkaan ihan sopiva lapsille. Kun Atik sitten vaihtoi Pelen pois kentältä sanoilla ”mene vaihtoon vähäksi aikaa rauhoittumaan” heitin sukujuuria tuntematta ”meillä tuollaiset laitetaan kotiin asti kasvamaan”.

Kyseisen joukkueen B-junnujen toiminnasta käytiin myös keskustelua foorumeilla, mikä oli aika uutta tuohon aikaan. Muistelen, että foorumi oli Itä-Suomen piirin ylläpitämä ja siihen pystyi kirjoittamaan rekisteröitymättä. En tiedä löytäisikö joku näitä vanhoja jo julkisesta verkosta hävitettyjä juttuja mistään – kansallisaarteita, mielestäni. Joka tapauksessa peliä puitiin myös foorumilla enkä siihenkään tai kirjoituksiini kiinnittänyt juuri huomiota. Vasta parin vuoden osasin hävetä kun luin IltaSanomista legendan pojan päässeen KuPSin rinkiin.

Ja sitten HarTeen.

HarTen alkuajoista ei kyllä ole kovin paljoa muistikuvia. Pelattiin varmaan niin kuin ennenkin vaikka Pekka yritti saada meistä enemmänkin irti. Taisi ottaa jalkapallon jo silloin välillä ihan tosissaan. Joukkue koostui meistä oikeista pelimiehistä ja sitten Pekka haali myös kaikki Itä-Suomen tuomarit joukkueeseen. Menestyksen piti tällä tavalla olla taattua varsinkin kun Mikko ”Udi” Uotinen osallistui valmennusrinkiinkin. Joukkueessa oli kuitenkin aika erilaisia tavoitteita. Itse olin jo muutaman vuoden tyytynyt siihen, että harjoittelen kun jaksan (korkeintaan kerran viikossa – tai kuukaudessa – tai kaudessa) mutta peleihin koitan aina päästä. Jotkin harjoittelivat kovasti mutta eivät päässeet peleihin. Valmennus oli kuitenkin mukana täysillä eikä se ollut kaikkien mieleen. Oma tapani oli jo tuolloin: tosissaan mutta ei vakavasti,

HarTella oli jo alusta asti omat www-sivutkin. Ensimmäiset taisivat hävitä Venäjälle kun joku unohti maksaa domain-rekisteröinnin jatkon ajallaan. Olisi kai se osoite saatu takaisinkin muutamalla tonnilla, mutta tähän ei suostuttu. Uusi osoite hankittiin ja nykyisillä sivuilla on otteluraportteja sekä kuvia vuosien takaa. Nähtävästi parhaista muistoista ei ole raportteja kirjoitettu, joten pitää muistella niitä vähän.

Erotuomareiden tuleminen joukkueeseen oli silmiä avaava tilanne. Miten ihmiset, lähinnä Udi, jotka pilli taskussa ovatkin ihan erilaisia kuin pelipaita päällä – tai siviilissä? Tai miten erotuomarina toimiva voi kentällä pelatessaan huutaa niin paljon tuomarille..? Ensimuistokin Udista oli kun hän vihelteli miten sattuu vielä pelatessani Barcassa; ”nyt oli viimeinen hyppy tai annan varoituksen”, kun olin kaatunut tilanteessa oikeasti aika helposti – mutta pelasin ensimmäistä peliä nilkan nivelsiteiden revähtämisen jälkeen vahvasti teipattuna ja vastustaja kopsautti kipeään paikkaan. Udin kunniaksi pitää kuitenkin sanoa, että aika hyviä raportteja hän peleistä kirjoitteli!

Siilinjärvelle saatiin myös paikallispelejä kun Real Siilinjärvi perustettiin. Taisipa Myöhäsen Panukin jonkin pelin siinä pelata. Vitosessakin paikallispelissä on aina hyvä tunnelma ja kentällä pelataan aina vähän kovemmin! Viimeisinä vuosina HarTen maalilla kävi Myöhänen jr. Tuolloin alkoi jo tuntumaan vähän vanhalta…

Kausi 2009 jää muistoihin oman urani huippuna – ensimmäisen ja viimeisen kerran voitin oman joukkueen maalikuninkuuden tehden kuusi maalia. Se on alasarjoja lähes kaksi vuosikymmentä pelanneelle kova juttu. Kuusi maalia vitosessa ja seuraavat jäivät neljään… Ei taisteltu noususta, mutta ei myöskään tippumisesta.

HarTen historiassa pidän varmasti lisäksi yhtä kärkipaikkaa, vaikka mitään virallista tilastoa HarTella ei olekaan. Pelinumeron 15 fanipaitoja on myyty enemmän kuin muita yhteensä. Ja se on paljon se. Oma aito game-worn -pelipaita sen sijaan lähti Udin mukana Englantiin asti eikä sitä ole sen jälkeen näkynyt. Mihin lie vaihtoi, mutta minä en siitä kostunut mitään. Luultavasti teki aika hyvät kaupat…

Talvipiirisarja päättyi kaudella 2010 meidän osaltamme finaaliin asti. Vastaan saapui nelosdivarin MPR jonka peräsimeen Udikin oli jo siirtynyt. Finaali oli ensimmäinen ottelu jossa pelasin ja jonka joku kuvasi ja minkä näin. Tai siis MPR kuvasi ja videon saaminen Udin kautta kesti varmaan vuoden verran. Ja sittenkin sain vain ensimmäisen puoliajan. Mielelläni olisin nähnyt toisenkin… Pitäisiköhän minun tehdä siitä nyt samanlainen kysely itselleni kuin mitä laitan Pallokissojen 04 -tytöt tekemään omista peleistään?

Pientä kipinää itse sain peleihin kun hankin vuonna 2012 nyt jo valitettavasti kaatuneesta Sportiasta nappikset joiden sisään sai älysirun – siis micoach-askelmittarin – jolla omasta pelistä sai tilastoa. Vihdoinkin näki tuliko kentällä vaan seisottua vai liikuinko yhtään. Parhaimmillani matkaa tuli vajaat 8,5km, vai pitäisikö sanoa pahimmillaan kun kerran puolustuksessa pelasin… Yhtään verrokkitulosta muihin meidän pelaajiin tai muihin vitos-nelosdivaripelaajiin minulla ei ole, joten nuo mittaukset jäivät vain omaksi ilokseni.

Viimeisimmät vuodet menivätkin jo aika selvästi harrasteluna. Muutama pelaaja harjoitteli (=pelaili) ympäri vuoden kuopiolaisen Star Team -joukkueen kanssa. Muut olivat sählyn pelaajia joille jalkapallo oli vain kesäharrastus. Myös SiPSin kanssa tehtiin jotain farmisopimuksia jotta saatiin pelaajia kasaan. Minulle se oli lopulta vain neljä-viisi peliä kaudessa. Pahinta oli tunnustaa itselle, että ei edes kauheasti harmittanut jos peli jäikin väliin.

Suomalaisessa jalkapallokulttuurissa on hienoa, että oikeatkin pelimiehet jäähdyttelevät jossain. Kuopion keltamustissa näytti olevan pelaajapolkuna Veikkausliigasta vitosdivariin, HarTelle kun vastaan  saattoi tulla Iljaa yms. Hienoja hetkiä myös näin uran loppupuolella – eikä siinä vitosessa ja veikkauksessa nyt niiiin iso ero ole kuin luulisi, eihän?

Vuosien aikana HarTessa on pelannut pitkä liuta eri tasoisia pelaajia. Kaikkien kanssa tulin mielestäni vähintään jotenkin toimeen ja joidenkin kanssa ollaan edelleen vähintään viikottain jossain tekemisissä. Pekan kanssa on pitkä ja vaihderikashistoria myös jalkapallon ulkopuolella ja historiaa kirjoitetaan jalkapallon parissa varmasti vielä vuosia. Tero Karjalainen on edelleen vahvasti mukana Pallokissoissa. Tero Saksmanin jälkikasvu aloitti pelaamaan valmentamassani Pallokissat 04 -joukkueessa. Rauno Puputti vetää poikia KuPSin puolella. Petteri Korhostakin näki pitkän aikaa Pallokissojen ”vanhempana”. Varkon Jannelle peukku KuPS:n puolelle 😉 On varmaa, että joistakin meidän HarTelaisten tenavistakin tulee jalkapalloilijoita!

Kaikkia HarTelaisia tässä on turha kiitellä. Yllä- ja aiemminmainittujen lisäksi Rinnan Pete, Tujamolan Mikko, Kirjavaisen Ville, Muje Voutilainen, Pitkäsen Jukka, Metu Miettinen, Pena Römpötti, Lyytisen Timppa, Seppälän Jan, Dana, Leksa, Aki, Toni, O-V Halonen, Henkka I, Joonas ja Samuli. Kiitokset teille ja muillekin.

En olisi Pekan soitettua 2004 uskonut, että HarTessa tulisi menemään kokonainen vuosikymmen – muistettiinkohan me pitää viime vuonna edes vuosijuhlaa? Itse olen ollut HarTelainen sen alusta asti. Onko muita? Muistiko Erkka ostaa lisenssin ja maksaa kausimaksun joka vuosi? En tiedä onko tuleva kausi vain välivuosi, mutta pelamaan en ehdi.

Sen sijaan ilmoittauduin kevään erotuomarikurssille. Repikää siitä pelihousunne.

Tästä se lähti. Jos kuvassa on lisäkseni muita tähtiä, niin paljastakaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.